Presentatie nieuwe uitgave 26 maart 2022

Piet of Hoe een kasuaris in Eerbeek terechtkwam is de nieuwe uitgave van De Geiten Pers, geschreven door Alexander Reeuwijk. De presentatie is op zaterdag 26 maart om 16.00 u in de openbare bibliotheek aan de Coldenhovenseweg 13 in Eerbeek. Graag aanmelden voor de presentatie via degeitenpers@live.nl. Vanaf 27 maart is de publicatie aan te schaffen bij de gebruikelijke verkooppunten en via de website.

Alexander Reeuwijk is schrijver en reiziger. Hij heeft een voorkeur voor Azië, natuurlijke historie en oude reisverhalen. In zijn boeken combineert hij persoonlijke observaties met verhalen van reizigers uit het verleden. Met zijn boek Reizen tussen de lijnen; dwars door Indonesië met Alfred Russel Wallace stond hij op de shortlist van de Jan Wolkers Prijs voor het beste natuurboek van 2014. Regelmatig is Reeuwijk te horen in het radioprogramma Vroege vogels waarin hij buitenlandse natuurboeken bespreekt. In 2021 trad hij toe tot de redactie van De Scharrelaar, het vogeltijdschrift voor lezers. Op dit moment werkt hij aan een boek over India, dat in 2022 zal verschijnen bij uitgeverij Querido.

Piet of Hoe een kasuaris in Eerbeek terechtkwam verschijnt als 44ste publicatie van De Geiten Pers. De kasuarisvogel uit de titel was in bezit van Anna en Max Weber, die lange tijd op Huis te Eerbeek hebben gewoond.

Naar de kalkberg Anneloes Timmerije

Naar de kalkberg is de nieuwe uitgave van De Geiten Pers, geschreven door Anneloes Timmerije. De presentatie is op zondag 21 november om 15.00 u in Hotel Groot Engelenburg te Brummen. Vanaf 22 november is de publicatie aan te schaffen bij de gebruikelijke verkooppunten en via de website.
NB De presentatie is alleen toegankelijk voor de eerste 50 personen die zich aanmelden via
degeitenpers@live.nl. Toegang alleen met QRcode.

Anneloes Timmerije is journalist en schrijver van non-fictie en fictie. In 2005 maakte ze haar fictiedebuut met de verhalenbundel Zwartzuur, waarmee ze de Vrouw&Kultuur Debuutprijs 2006 won. De bundel werd ook voor verschillende andere prijzen genomineerd. Op dit succes volgden o.a. Timmerijes eerste roman De grote Joseph (2010), Slaapwandelen bij daglicht (2013) en, samen met echtgenoot Charles den Tex, Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd (2014). Haar in 2019 verschenen boek De mannen van Maria gaat over een jonge vrouw die in de zeventiende eeuw naar Batavia wordt gestuurd omdat daar huwbare vrouwen nodig zijn.

Naar de kalkberg is een verhaal over de overgrootvader van Timmerije, die in Brummen opgroeide maar bij het leger ging en naar de Oost vertrok rond 1880. Een fictieve ontmoeting in Brummen met de jonge Marius Bogaardt, later slachtoffer van de eerste ontvoering in Nederland, maakte diepe indruk op hem. Een deel van de opbrengst van deze 43ste publicatie van De Geiten Pers komt ten goede aan de restauratie van het graf van Marius aan de Voorsterweg te Brummen.
foto: Heidi Touw

A.L. Snijders

De uitgevers van De Geiten Pers zijn bedroefd over het overlijden van één van haar auteurs, A.L. Snijders. “In het harnas gestorven”, zegt Sander Grootendorst, één van de uitgevers van de Brummense uitgeverij. “Hij was een stukje aan het schrijven toen hij een hartstilstand kreeg.” Grootendorst heeft A.L. Snijders in april jongstleden nog uitgebreid geïnterviewd in zijn woonplaats Lochem over zijn nieuwste verzameling zeer korte verhalen, Tat Tvam Asi. Een goede herinnering aan hem is dat A.L. Snijders echt de tijd nam voor een persoonlijk woord bij het signeren van zijn boeken, in zijn typische handschrift. Voor De Geiten Pers schreef Snijders in 2016 het verhaal ‘De schrijfmachine van mijn grootvader’. Er zijn nog exemplaren beschikbaar bij Primera Bosman in Brummen, boekhandel Hendriks in Eerbeek en via de webshop van geitenpers.nl.

 

 

 

 

 

 

Multatuli en Marx in Brummen

Op zondag 13 december presenteerde uitgeverij De Geiten Pers de nieuwste loot aan de GeitenPersboom met inmiddels 42 takken. Een aantal van de foto’s die tijdens de besloten presentatie werden gemaakt zijn te zien in dit filmpje.

Twee beroemde mannen van de negentiende eeuw, Multatuli – Eduard Douwes Dekker, schrijver van Max Havelaar – en Karl Marx – schrijver van Das Kapital – brachten beiden in de winter van 1859 een bezoek aan het Gelderse dorp Brummen. Elsbeth Etty, gerenommeerd schrijfster en voorzitter van de Multatuligenootschap, denkt zich in hoe deze twee grootheden elkaar ontmoet hebben. Of dit werkelijk gebeurd is, is niet zeker, maar het zou kunnen …

 

Dood Snipje. Jan en Annie Mankes in Eerbeek. Nieuwe uitgave De Geiten Pers

Dood Snipje. Jan en Annie Mankes in Eerbeek is de nieuwe uitgave van De Geiten Pers, geschreven door Josha Zwaan. Het boekje wordt feestelijk gepresenteerd op vrijdag 23 oktober om 15.00 u. op het terras bij Fletcher Hotel Huis te Eerbeek. De presentatie is alleen toegankelijk voor de eerste 40 personen die zich aanmelden via degeitenpers@live.nl. Bij eventuele grotere belangstelling wordt een tweede tijdstip georganiseerd. Na afloop van de presentatie is er gelegenheid om het boekje aan te schaffen en te laten signeren. De toegang is gratis.
De Zutphense schrijfster en schrijfdocente Josha Zwaan is onder meer bekend van haar romans Parnassia, Zeevonk, Dwaallicht en Saturnusplein 3 en van twee non-fictie boeken: Zijspoor en Emma wil leven. Zij schrijft ook korte verhalen en essays.
Dood Snipje is een gevoelig verhaal over enkele dagen in 1917 waarin de schilder Jan Mankes en zijn vrouw Annie Zernike gevolgd worden. In deze nieuwe bibliofiele uitgave van De Geiten Pers zijn ook afbeeldingen van drie werken van Jan Mankes opgenomen. Het is de 41ste uitgave van De Geiten Pers.

Menno Tamminga, Het geheime luik

De Geiten Pers maakt uitgave t.g.v. 75 jaar bevrijding

Menno Tamminga, bekend als columnist van de NRC, schrijft voor De Geiten Pers de 40ste publicatie getiteld Het geheime luik. In het Zutphens archief vond hij het dagboek van een Zutphense onderduiker. Er blijkt een verband te zijn met twee onderduikers in Brummen.

Presentatie van het boekje is verschoven i.v.m. maatregelen om verspreiding van corona te voorkomen. We houden u op de hoogte via deze website en via onze nieuwsbrief. Verkoop via onze website zal waarschijnlijk in april kunnen beginnen.

In de Stentor van 5 mei 2020 verscheen een artikel van Eliza de Groot over deze publicatie.

Klik op deze link om naar het artikel op de website van De Stentor te gaan.

Nieuw: abonnement op twee gesigneerde publicaties per jaar

Uitgeverij De Geiten Pers heeft gemerkt dat presentaties lastiger te organiseren zijn en geeft trouwe fans nu de mogelijkheid om een abonnement te nemen.

Als Geiten Pers-liefhebber weet u dat er ieder jaar ongeveer twee publicaties in onze reeks verschijnen.
Wanneer u nu een abonnement neemt, dan krijgt u elk jaar twee uitgaven thuis gestuurd, direct na verschijnen. Deze uitgaven laten wij signeren door de desbetreffende auteur. Het abonnement kost € 25,- inclusief verzendkosten.

In 2020 is de afschrijving in oktober. Per 2021 is de afschrijving elk jaar in februari. Opzeggen kan tot 1 maand voor het nieuwe jaar. Wilt u zich opgeven als abonnee, meldt u zich dan aan via degeitenpers@live.nl

In 2020 zullen nog verschijnen:
Josha Zwaan, Dood Snipje. Jan en Annie Mankes in Eerbeek
Elsbeth Etty, Multatuli en Marx in Brummen

De Geiten Pers is een literaire uitgeverij van lokale verhalen over Brummen, Eerbeek en omgeving, geschreven door professionele, vaak landelijk bekende schrijvers. Auteurs die eerder voor de uitgeverij schreven waren o.a. Menno Tamminga, Bas Steman, Martine Letterie, Coen Simon, Jolande Withuis, Jan Brokken, A.L. Snijders, Jan Siebelink, Lydia Rood en Laurens Hoevenaren.

Het gaat om bibliofiele publicaties, die met zorg worden uitgegeven in een eenmalige oplage van circa 500 exemplaren.
De reeks boekjes van De Geiten Pers bevat tot nu toe 41 publicaties, deze zijn deels nog verkrijgbaar via de website www.geitenpers.nl.

De lafaard. Nieuwe uitgave De Geiten Pers

Bas Steman, foto Pascale Drent

De lafaard is de nieuwe uitgave van De Geiten Pers, geschreven door Bas Steman. De presentatie van het boekje is op zondag 10 november om 15.30 u. De lafaard is een fictief verhaal over twee broers en hun onderlinge verhouding, met op de achtergrond de Tweede Wereldoorlog in het Brummense buitengebied in de omgeving van Broek. Uitgeverij De Geiten Pers viert haar 30 jarig bestaan met deze uitgave.

Op zondag 10 november om 15.30 uur presenteert De Geiten Pers samen met Bas Steman De lafaard bij Primera Bosman aan het Marktplein in Brummen. De boekwinkel gaat speciaal voor de presentatie open. Na afloop is er gelegenheid om het boekje aan te schaffen en te laten signeren. De toegang tot de presentatie is gratis. Wilt u komen, meld u dan aan via degeitenpers@live.nl.

Schrijver en presentator Bas Steman is onder meer bekend van het televisieprogramma Ridders van Gelre. Hij woont in Zutphen en schreef eerder biografieën van Ramses Shaffy en Leontine van Moorsel. Ook verschenen er twee romans van zijn hand: De aankomst en Morgan, een liefde. Tekenaar Jan Baggen uit Zutphen maakte speciaal voor deze uitgave twee prachtige pentekeningen.

De lafaard is een bijzonder verhaal over twee broers. Het boekje is de 39e uitgave van De Geiten Pers, die dit jaar 30 jaar bestaat. De Geiten Pers is een literaire uitgeverij van lokale verhalen over Brummen en Eerbeek, geschreven door professionele, vaak landelijk bekende schrijvers. Voorgangers van Bas Steman waren bijvoorbeeld Martine Letterie, Coen Simon, Jolande Withuis, Jan Brokken, A.L. Snijders, Jan Siebelink, Lydia Rood en Laurens Hoevenaren. Het gaat om bibliofiele publicaties, die met zorg worden uitgegeven in een eenmalige oplage van dit keer 500 exemplaren.
De reeks boekjes van De Geiten Pers bevat nu 39 publicaties, deels nog verkrijgbaar via de website www.geitenpers.nl, bij de bibliotheken in Brummen, Eerbeek en Twello en bij een groot aantal boekwinkels door het hele land.

Jan Baggen, Duivenhok, 2019, pen en inkt

 

 

 

 

 

 

 

De klok stond stil. Nieuwe uitgave De Geiten Pers

De klok stond stil is de nieuwe uitgave van De Geiten Pers, geschreven door Martine Letterie. De presentatie van het boekje is op zaterdag 15 december. De klok stond stil beschrijft de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog op landgoed Reuversweerd. De schrijfster heeft gebruik gemaakt van het boek Het Commando-Pieters van Stijn Wiegerinck en het dagboek van onderduiker Erik J. de Vries dat bewaard wordt bij het Nederlands Instituut van Oorlogsdocumentatie, het NIOD.

Op zaterdag 15 december om 16.30 uur presenteert De Geiten Pers samen met Martine Letterie De klok stond stil bij Primera Bosman aan het Marktplein in Brummen. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt Fred Janssen, de nieuwe eigenaar van De Reuversweerd. Na afloop van de presentatie is er gelegenheid om het boekje aan te schaffen en te laten signeren. De toegang tot de presentatie is gratis. Wilt u komen, meld u dan aan via degeitenpers@live.nl.

Martine Letterie schrijft historische jeugdboeken gebaseerd op waargebeurde verhalen. De boeken gaan bijvoorbeeld over de oorlog, over kinderarbeid, of over afscheid nemen van je moederland. Letterie heeft ook een aantal Kleuter Van Dales op haar naam staan. In 2017 won zij de zilveren griffel voor haar boek Kinderen met een ster. Martine Letterie heeft ‘Schrijvers van de ronde tafel’ opgericht, het genootschap voor historische kinderboekenschrijvers. Agave Kruijssen, bekend als schrijfster uit Brummen, is ook lid van het genootschap en heeft samen met Martine Letterie het boek Over vroeger en nu geschreven. Letterie is zeer geïnteresseerd in genealogie en heeft een column in het tijdschrift Gen. Het boek over haar familiegeschiedenis, De genen van mijn vader, is voor volwassenen geschreven.

De klok stond stil is een ontroerend verhaal. Het is spannend en interessant voor jongeren en volwassenen. Het boekje is de 38e uitgave van De Geiten Pers, een literaire uitgeverij van lokale verhalen over Brummen en Eerbeek, geschreven door professionele, vaak landelijk bekende schrijvers. Voorgangers van Martine Letterie waren bijvoorbeeld Coen Simon, Jolande Withuis, Jan Brokken, A.L. Snijders, Jan Siebelink, Lydia Rood en Laurens Hoevenaren. Het gaat om bibliofiele publicaties, die met zorg worden uitgegeven in een eenmalige oplage van dit keer 550 exemplaren.
De reeks boekjes van De Geiten Pers bevat nu 38 publicaties, deels nog verkrijgbaar via de website www.geitenpers.nl, bij de bibliotheken in Brummen, Eerbeek en Twello en bij een groot aantal boekwinkels door het hele land.

Martine Letterie
foto Mark Sassen
Reuversweerd rond 1900