Nieuwe publicatie Buitenspel door Ap Dijksterhuis

Buitenspel is de nieuwe uitgave van De Geiten Pers, geschreven door auteur Ap Dijksterhuis. Jongerencentrum De Bliksem speelt hierin een hoofdrol. De presentatie is op zaterdag 25 november om 16.45 u bij boekhandel Primera Bosman aan het Marktplein 13 in Brummen, inloop vanaf 16.30 u. Aanmelden voor de presentatie via degeitenpers@live.nl is niet verplicht maar wordt wel gewaardeerd. Vanaf 25 november is deze nieuwe GeitenPers-publicatie te koop bij de gebruikelijke verkooppunten en via de website.

De in Leuvenheim opgegroeide Ap Dijksterhuis is psycholoog en auteur. In zijn novelle Bart en in de dit jaar bij Prometheus verschenen roman Vader gebruikt hij veel Brummense elementen. Tijdens de presentatie zal Dijksterhuis uitgebreid ingaan op het boek Vader. Daarna zoomen we in op Buitenspel en wordt het eerste exemplaar van de GeitenPers-uitgave uitgereikt.
Buitenspel verschijnt als 46ste publicatie van De Geiten Pers. Het verhaal is gesitueerd in de jaren tachtig in Leuvenheim, Brummen en Broek, waarbij jongerencentrum De Bliksem een grote rol speelt. Het is de eerste uitgave die is ontstaan in nauwere samenwerking met Jan Arend en Christine Teunissen van boekhandel Bosman Primera in Brummen.

afbeeldingen: portret van de auteur, foto van JOC De Bliksem door Ab Hakeboom voor De Stentor in 1989; foto van Rick de Leeuw door Lucien Huisstede.

Collectie Artis Bibliotheek uitgebreid met de Geitenpers uitgave ‘Piet’

 

De Artis Bibliotheek beheert internationaal vermaarde verzamelingen op het gebied van onder meer zoölogie, archeologie, cartografie en natuurlijke historie. De uitgave ‘Piet’ maakt nu onderdeel uit van de collectie.

Piet was de oranjehalskasuaris van de Eerbekenaren Max en Anna Weber. Het biologenechtpaar nam de loopvogel, ongeveer zo groot als een struisvogel, mee op de boot van Nederlands-Indië naar Huis te Eerbeek, in 1899. Toen Piet niet langer houdbaar bleek in de tuin van het landhuis, verhuisde hij naar het Amsterdamse Artis. Op 4 oktober 1901 wordt er in de logboeken van de dierverzorgers van Artis melding gemaakt van de schenking van een Casuarius unappendiculatus.

 

‘Piet’, of ‘Hoe een kasuaris in Eerbeek terecht kwam’ verhaalt over het leven van de  loopvogel. Een niet ongevaarlijk beest met nagels als dolken en een opvliegend karakter. Piet was niet het enige exotische huisdier in het beroemde landhuis van de Webers. Aan het begin van de twintigste eeuw was Huis te Eerbeek een soort Villa Kakelbont met in ieder geval een aap, een civetkat en twee kaketoes. De uitgave ‘Piet’ is in 2022 geschreven door Alexander Reeuwijk, schrijver, reiziger en graag gehoorde recensent van het radioprogramma Vroege Vogels.

 

Stichting De Geiten Pers uit Brummen geeft twee keer per jaar een boekje uit. Ze worden verkocht bij de boekpresentatie, zodat de verzamelaars hun exemplaar kunnen laten ondertekenen door de auteur. De uitgaven zijn beschikbaar bij lokale boekhandels, bibliotheken en enkele andere winkels in de omgeving. Ze zijn ook te verkrijgen via de website geitenpers.nl.

Foto: Myriam van der Hoek

In Memoriam Cornelius Rogge

Kees Rogge en Wim Brands, mei 2015

In januari 2023 bereikte ons het bericht dat een van onze gewaardeerde auteurs, Cornelius Rogge (1932-2023) is overleden. Hij werkte mee aan drie van onze uitgaven, als tekenaar bij teksten van Wim Brands (De onverharde weg) en Geert Voskamp (Langs het kanaal) en als schrijver van het verhaal De Vlindervanger. Rogge woonde in Hall en was een landelijk en internationaal bekende kunstenaar. Er verschenen berichten naar aanleiding van zijn overlijden in landelijke kranten als NRC , de Volkskrant  , het AD en het Reformatorisch Dagblad .

Zijn Tentenproject in de beeldentuin van Museum Kröller-Müller is een opvallend werk. De zes grote piramidevormige tenten van bruin canvas hebben geen in- of uitgang. Zelf zei hij daar over: “In elke cultuur bestaan er mysterieuze zaken, waar de mens niet bij kan. En dat geheim is in de moderne cultuur verdwenen. Misschien heeft de kunst van nu de taak het geheim terug te brengen.” Deze uitspraak past goed bij Rogge, die een grote interesse had in theosofie en boeddhisme.
Rogge werkte met verschillende materialen zoals verchroomd metaal, glas, steen, gips, papier maché en canvas.  Zijn werk is te zien in Museum Kröller-Müller, bij de Anningahof in Zwolle, maar ook in de openbare ruimte van Brummen, Arnhem en Waalwijk waar metalen piramides van hem te vinden zijn. Op metrostation Van der Madeweg in Amsterdam staat zijn felgele metalen werk met de titel Doorsnijding (1977).

Margot zwijgt. Nieuwe uitgave De Geiten Pers

Margot zwijgt. Brieven aan Margot van Hasselt (1879-1935) is de nieuwe uitgave van De Geiten Pers, geschreven door Gerdien Verschoor. De presentatie is op zaterdag 19 november om 16.30 u bij boekhandel Primera Bosman aan het Marktplein 13 in Brummen, inloop vanaf 16.15 u. Graag aanmelden voor de presentatie via degeitenpers@live.nl. Vanaf 19 november is de publicatie te koop bij de gebruikelijke verkooppunten en via de website.

 

De in Zutphen woonachtige Gerdien Verschoor is kunsthistoricus en auteur. In haar romans, essays en verhalen mengt ze kunst, literatuur en geschiedenis tot een boeiend geheel. Haar boeken De draad en de vliegende naald, De kop van Oskar Wronski en Het meisje en de geleerde kregen goede kritieken in onder andere Trouw, Volkskrant en NRC. Gerdien heeft haar schrijverschap jarenlang gecombineerd met verschillende functies in de (internationale) wereld van cultuur en musea.

Margot zwijgt verschijnt als 45ste publicatie van De Geiten Pers. Het fijnzinnige verhaal laat licht schijnen op het leven van de fascinerende figuur van de schilder Margot van Hasselt en op Huis Empe waar ze heeft gewoond. In de publicatie zijn enkele schilderijen van haar hand afgebeeld en het amazoneportret dat Martin Monnickendam van haar maakte, een blikvanger in de Zutphense musea.

 

De Geiten Pers is een literaire uitgeverij van lokale verhalen over Brummen en Eerbeek, geschreven door landelijk bekende schrijvers. Voorgangers van Gerdien Verschoor waren bijvoorbeeld Alexander Reeuwijk, Anneloes Timmerije, Elsbeth Etty, Josha Zwaan, Menno Tamminga, Bas Steman, Martine Letterie, Coen Simon, Jolande Withuis, Jan Brokken, A.L. Snijders, Lydia Rood, Laurens Hoevenaren en Henk Pröpper. Het gaat om bibliofiele publicaties, die met zorg worden uitgegeven in een eenmalige oplage van dit keer 500 exemplaren.

 

Sinds enige tijd bestaat ook de mogelijkheid om een abonnement op de reeks te nemen. Neem daarvoor contact op via degeitenpers@live.nl

 

De serie publicaties van De Geiten Pers is deels nog verkrijgbaar via de website www.geitenpers.nl, bij de bibliotheken in Brummen, Eerbeek en Twello en bij een groot aantal boekwinkels door het hele land.

afbeeldingen: Margot van Hasselt, zelfportret ca 1915, Musea Zutphen; Gerdien Verschoor, fotograaf Grzegorz Krzyzewski, Warschau

Oprichter GeitenPers overleden

Vorige week is in zijn geboorteplaats Arnhem Leen van Weelden (1939) overleden. Van 1981 tot 2000 was hij bij de provincie Gelderland werkzaam voor de Stichting Beeldende Kunst en verantwoordelijk voor de kunstcollectie van de provincie. Hij heeft lange tijd in Brummen gewoond en was buitengewoon actief als promotor van literatuur en kunst in deze gemeente. Hij heeft zich hard gemaakt voor het behoud van kunstwerken en genereerde aandacht voor kunstenaars die in de gemeente hebben gewoond zoals Jan Mankes, Willem de Mérode en Henk Peters. Jarenlang was hij één van de motoren achter De Boekensteun, die goede schrijvers naar de plaatselijke bibliotheek haalde. Niet voor niets heeft hij in 2008 de Culturele Prijs van Brummen uitgereikt gekregen. Hij gaf met zijn stichting Signature van 1977-1996 de Gelderse Grafiekmap uit, en was een groot pleitbezorger van grafiek en kunstenaarsboeken. Voor zijn eigen plezier maakte hij 25 jaar lang bijzondere boekjes voor De GeitenPers. In 2014 droeg hij het stokje van deze uitgeverij over. De huidige uitgevers van De GeitenPers: “We zijn Leen van Weelden dankbaar voor zijn mooie initiatief, waarop we als GeitenPers nog vele jaren hopen te kunnen voortbouwen.”

Presentatie nieuwe uitgave 26 maart 2022

Piet of Hoe een kasuaris in Eerbeek terechtkwam is de nieuwe uitgave van De Geiten Pers, geschreven door Alexander Reeuwijk. De presentatie is op zaterdag 26 maart om 16.00 u in de openbare bibliotheek aan de Coldenhovenseweg 13 in Eerbeek. Graag aanmelden voor de presentatie via degeitenpers [at] live.nl. Vanaf 27 maart is de publicatie aan te schaffen bij de gebruikelijke verkooppunten en via de website.

Alexander Reeuwijk is schrijver en reiziger. Hij heeft een voorkeur voor Azië, natuurlijke historie en oude reisverhalen. In zijn boeken combineert hij persoonlijke observaties met verhalen van reizigers uit het verleden. Met zijn boek Reizen tussen de lijnen; dwars door Indonesië met Alfred Russel Wallace stond hij op de shortlist van de Jan Wolkers Prijs voor het beste natuurboek van 2014. Regelmatig is Reeuwijk te horen in het radioprogramma Vroege vogels waarin hij buitenlandse natuurboeken bespreekt. In 2021 trad hij toe tot de redactie van De Scharrelaar, het vogeltijdschrift voor lezers. Op dit moment werkt hij aan een boek over India, dat in 2022 zal verschijnen bij uitgeverij Querido.

Piet of Hoe een kasuaris in Eerbeek terechtkwam verschijnt als 44ste publicatie van De Geiten Pers. De kasuarisvogel uit de titel was in bezit van Anna en Max Weber, die lange tijd op Huis te Eerbeek hebben gewoond.

Naar de kalkberg Anneloes Timmerije

Naar de kalkberg is de nieuwe uitgave van De Geiten Pers, geschreven door Anneloes Timmerije. De presentatie is op zondag 21 november om 15.00 u in Hotel Groot Engelenburg te Brummen. Vanaf 22 november is de publicatie aan te schaffen bij de gebruikelijke verkooppunten en via de website.
NB De presentatie is alleen toegankelijk voor de eerste 50 personen die zich aanmelden via
degeitenpers [at] live.nl. Toegang alleen met QRcode.

Anneloes Timmerije is journalist en schrijver van non-fictie en fictie. In 2005 maakte ze haar fictiedebuut met de verhalenbundel Zwartzuur, waarmee ze de Vrouw&Kultuur Debuutprijs 2006 won. De bundel werd ook voor verschillende andere prijzen genomineerd. Op dit succes volgden o.a. Timmerijes eerste roman De grote Joseph (2010), Slaapwandelen bij daglicht (2013) en, samen met echtgenoot Charles den Tex, Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd (2014). Haar in 2019 verschenen boek De mannen van Maria gaat over een jonge vrouw die in de zeventiende eeuw naar Batavia wordt gestuurd omdat daar huwbare vrouwen nodig zijn.

Naar de kalkberg is een verhaal over de overgrootvader van Timmerije, die in Brummen opgroeide maar bij het leger ging en naar de Oost vertrok rond 1880. Een fictieve ontmoeting in Brummen met de jonge Marius Bogaardt, later slachtoffer van de eerste ontvoering in Nederland, maakte diepe indruk op hem. Een deel van de opbrengst van deze 43ste publicatie van De Geiten Pers komt ten goede aan de restauratie van het graf van Marius aan de Voorsterweg te Brummen.
foto: Heidi Touw

A.L. Snijders

De uitgevers van De Geiten Pers zijn bedroefd over het overlijden van één van haar auteurs, A.L. Snijders. “In het harnas gestorven”, zegt Sander Grootendorst, één van de uitgevers van de Brummense uitgeverij. “Hij was een stukje aan het schrijven toen hij een hartstilstand kreeg.” Grootendorst heeft A.L. Snijders in april jongstleden nog uitgebreid geïnterviewd in zijn woonplaats Lochem over zijn nieuwste verzameling zeer korte verhalen, Tat Tvam Asi. Een goede herinnering aan hem is dat A.L. Snijders echt de tijd nam voor een persoonlijk woord bij het signeren van zijn boeken, in zijn typische handschrift. Voor De Geiten Pers schreef Snijders in 2016 het verhaal ‘De schrijfmachine van mijn grootvader’. Er zijn nog exemplaren beschikbaar bij Primera Bosman in Brummen, boekhandel Hendriks in Eerbeek en via de webshop van geitenpers.nl.

 

 

 

 

 

 

Multatuli en Marx in Brummen

Op zondag 13 december presenteerde uitgeverij De Geiten Pers de nieuwste loot aan de GeitenPersboom met inmiddels 42 takken. Een aantal van de foto’s die tijdens de besloten presentatie werden gemaakt zijn te zien in dit filmpje.

Twee beroemde mannen van de negentiende eeuw, Multatuli – Eduard Douwes Dekker, schrijver van Max Havelaar – en Karl Marx – schrijver van Das Kapital – brachten beiden in de winter van 1859 een bezoek aan het Gelderse dorp Brummen. Elsbeth Etty, gerenommeerd schrijfster en voorzitter van de Multatuligenootschap, denkt zich in hoe deze twee grootheden elkaar ontmoet hebben. Of dit werkelijk gebeurd is, is niet zeker, maar het zou kunnen …

 

Dood Snipje. Jan en Annie Mankes in Eerbeek. Nieuwe uitgave De Geiten Pers

Dood Snipje. Jan en Annie Mankes in Eerbeek is de nieuwe uitgave van De Geiten Pers, geschreven door Josha Zwaan. Het boekje wordt feestelijk gepresenteerd op vrijdag 23 oktober om 15.00 u. op het terras bij Fletcher Hotel Huis te Eerbeek. De presentatie is alleen toegankelijk voor de eerste 40 personen die zich aanmelden via degeitenpers@live.nl. Bij eventuele grotere belangstelling wordt een tweede tijdstip georganiseerd. Na afloop van de presentatie is er gelegenheid om het boekje aan te schaffen en te laten signeren. De toegang is gratis.
De Zutphense schrijfster en schrijfdocente Josha Zwaan is onder meer bekend van haar romans Parnassia, Zeevonk, Dwaallicht en Saturnusplein 3 en van twee non-fictie boeken: Zijspoor en Emma wil leven. Zij schrijft ook korte verhalen en essays.
Dood Snipje is een gevoelig verhaal over enkele dagen in 1917 waarin de schilder Jan Mankes en zijn vrouw Annie Zernike gevolgd worden. In deze nieuwe bibliofiele uitgave van De Geiten Pers zijn ook afbeeldingen van drie werken van Jan Mankes opgenomen. Het is de 41ste uitgave van De Geiten Pers.