In Memoriam Cornelius Rogge

Kees Rogge en Wim Brands, mei 2015

In januari 2023 bereikte ons het bericht dat een van onze gewaardeerde auteurs, Cornelius Rogge (1932-2023) is overleden. Hij werkte mee aan drie van onze uitgaven, als tekenaar bij teksten van Wim Brands (De onverharde weg) en Geert Voskamp (Langs het kanaal) en als schrijver van het verhaal De Vlindervanger. Rogge woonde in Hall en was een landelijk en internationaal bekende kunstenaar. Er verschenen berichten naar aanleiding van zijn overlijden in landelijke kranten als NRC , de Volkskrant  , het AD en het Reformatorisch Dagblad .

Zijn Tentenproject in de beeldentuin van Museum Kröller-Müller is een opvallend werk. De zes grote piramidevormige tenten van bruin canvas hebben geen in- of uitgang. Zelf zei hij daar over: “In elke cultuur bestaan er mysterieuze zaken, waar de mens niet bij kan. En dat geheim is in de moderne cultuur verdwenen. Misschien heeft de kunst van nu de taak het geheim terug te brengen.” Deze uitspraak past goed bij Rogge, die een grote interesse had in theosofie en boeddhisme.
Rogge werkte met verschillende materialen zoals verchroomd metaal, glas, steen, gips, papier maché en canvas.  Zijn werk is te zien in Museum Kröller-Müller, bij de Anningahof in Zwolle, maar ook in de openbare ruimte van Brummen, Arnhem en Waalwijk waar metalen piramides van hem te vinden zijn. Op metrostation Van der Madeweg in Amsterdam staat zijn felgele metalen werk met de titel Doorsnijding (1977).