Collectie Artis Bibliotheek uitgebreid met de Geitenpers uitgave ‘Piet’

 

De Artis Bibliotheek beheert internationaal vermaarde verzamelingen op het gebied van onder meer zoölogie, archeologie, cartografie en natuurlijke historie. De uitgave ‘Piet’ maakt nu onderdeel uit van de collectie.

Piet was de oranjehalskasuaris van de Eerbekenaren Max en Anna Weber. Het biologenechtpaar nam de loopvogel, ongeveer zo groot als een struisvogel, mee op de boot van Nederlands-Indië naar Huis te Eerbeek, in 1899. Toen Piet niet langer houdbaar bleek in de tuin van het landhuis, verhuisde hij naar het Amsterdamse Artis. Op 4 oktober 1901 wordt er in de logboeken van de dierverzorgers van Artis melding gemaakt van de schenking van een Casuarius unappendiculatus.

 

‘Piet’, of ‘Hoe een kasuaris in Eerbeek terecht kwam’ verhaalt over het leven van de  loopvogel. Een niet ongevaarlijk beest met nagels als dolken en een opvliegend karakter. Piet was niet het enige exotische huisdier in het beroemde landhuis van de Webers. Aan het begin van de twintigste eeuw was Huis te Eerbeek een soort Villa Kakelbont met in ieder geval een aap, een civetkat en twee kaketoes. De uitgave ‘Piet’ is in 2022 geschreven door Alexander Reeuwijk, schrijver, reiziger en graag gehoorde recensent van het radioprogramma Vroege Vogels.

 

Stichting De Geiten Pers uit Brummen geeft twee keer per jaar een boekje uit. Ze worden verkocht bij de boekpresentatie, zodat de verzamelaars hun exemplaar kunnen laten ondertekenen door de auteur. De uitgaven zijn beschikbaar bij lokale boekhandels, bibliotheken en enkele andere winkels in de omgeving. Ze zijn ook te verkrijgen via de website geitenpers.nl.

Foto: Myriam van der Hoek