Bijzondere Brummense uitgeverij gaat over in andere handen

In 1989 verscheen de eerste uitgave over Willem de Mérode en Jan Mankes, afgelopen voorjaar de meest recente publicatie: Onsterfelijke Ogenblikken van filosofe Joke Hermsen. Na 25 jaar en 25 bijzondere boekjes heeft Leen van Weelden uit Brummen uitgeverij De Geiten Pers per 1 juni toevertrouwd aan twee nieuwe uitgevers uit Brummen: Hans Broer en Marguerite Tuijn.

Wie deze kleine maar opmerkelijke publicaties nog niet kent zal snel naar de bibliotheek willen om ze te gaan lezen. En daarna is het een logische volgende stap om alle boekjes uit de reeks te willen verzamelen: de prachtige kleine uitgaven van De Geiten Pers zijn heel speciaal en in sommige gevallen zelfs zeldzaam. Eerder werkten aan de serie mee: Rascha Peper, Jan Siebelink, Koos van Zomeren, Agave Kruijssen, Nelleke Noordervliet, Peter van Straaten en vele andere bekende schrijvers. Altijd is er een link met de gemeente Brummen, omdat de schrijver hier woont of is geweest, of omdat de verhalen zich hier in de buurt afspelen. Het gaat om boekjes van 16 x 16 cm, op mooi papier gedrukt en met een gekleurde omslag, steeds op dezelfde zorgvuldige manier vormgegeven.

Om de overgang naar de nieuwe uitgevers te vieren is een prijsvraag uitgeschreven. Deze is te verkrijgen bij de Brummense en Eerbeekse bibliotheek en op de stand van De Geiten Pers op de Brummense Pinkstermarkt op maandag 9 juni. Wie alle vragen goed heeft komt na loting in aanmerking voor een fantastische prijs: alle 25 eerder verschenen uitgaven van De Geiten Pers, en daarbij nog eens een exemplaar van alle te verschijnen boekjes.

De nieuwe uitgevers zullen zoveel mogelijk op de zelfde voet doorgaan met de publicaties. Ze vonden het zo jammer dat dit Brummense kleinood zou ophouden te bestaan dat ze nu zelf de mouwen hebben opgestroopt. Als alles gaat zoals verwacht volgt nog dit jaar de eerste van een nieuwe reeks bijzondere Brummense uitgaven. Deze zullen te koop zijn bij verkooppunten in de gemeente zoals boekhandels en bibliotheken.

De Geiten Pers dankt haar naam aan het schilderij Jonge witte geit, 1914, van de in Eerbeek overleden schilder Jan Mankes. In Eerbeek staat ook het bronzen beeld van een geitje dat Marijke Ladage heeft gemaakt. Het is een eerbetoon aan de schilder Jan Mankes en aan de dichter Willem de Mérode die beiden in Eerbeek hebben gewoond.

Als u niet kunt wachten op de uitslag van de prijsvraag zijn de boekjes gedeeltelijk ook nog te verkrijgen bij de genoemde verkooppunten en via deze website.

Laat een reactie achter

Geef een reactie